czwartek, 24 marca 2011

Gołąbki uproszczone

Skład:
opakowanie mięsa mielonego
4 pomidory
kapusta pekińska
cebula
marchew
przecier pomidorowy
ryż w woreczkach
sól
pieprz
czosnek granulowany
papryka słodka
papryka ostra



Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Podsmażamy. Przyprawiamy do smaku (czosnek granulowany, sól, pieprz, papryka ostra, etc.). Usmażone mięso przekładamy do garnka.


Na tej samej patelni podsmażamy obrane i pokrojone (w duże cząstki) pomidory. Dodajemy odrobinę wody. Kiedy pomidory zmiękną wrzucamy do nich potartą marchewkę (pomidory, które są nieco kwaskowate "nabiorą" nieco marchewkowej słodyczy. Możemy przyprawić solą, pieprzem, według uznania także cukrem.


Gdy pomidory będą już wystarczająco miękkie, wrzucamy na patelnie dokładnie opłukaną i poszatkowaną wcześniej kapustę pekińską.


Dolewamy wody, mieszamy co jakiś czas i czekamy aż kapusta zmięknie.


Ponownie dolewamy wody. Dodajemy sporą łyżkę przecieru pomidorowego. Dokładnie mieszamy.


Przyprawiamy do smaku papryką (słodką, ostrą), solą, tabasco.
Tak przygotowaną masę przelewamy do garnka, do którego wcześniej przenieśliśmy mięso. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu, przez ok. 10minut.


Uzyskany sos możemy zagęścić mieszanką wody i mąki pszennej.
Ugotowany wcześniej ryż przesypujemy do filiżanki. Przerzucamy na talerz.

Dodajemy nasz "gołąbkowy" sos. Gotowe!


SMACZNEGO!!!