wtorek, 22 marca 2011

Zapiekanka z kaszą jęczmienną i warzywami + drobiowe szaszłyki


Składniki:
kasza jęczmienna w woreczkach (ja użyłam całe pudełko, czyli 4 woreczki)
3 marchewki średniej wielkości
niewielki kawałek selera
korzeń pietruszki
por
2 cebule, w tym szalotka
mrożony zielony groszek
2 jajka
piersi z kurczaka
jogurt grecki
oliwa
sól
pieprz
curry
czosnek granulowany
zioła do drobiu (Kamis)
gałka muszkatołowa




Warzywa umyć, obrać. Marchewkę, seler, pietruszkę potrzeć na tarce, resztę pokroić. Na patelnię nalać troszkę wody, dodać przygotowane warzywa i dusić chwilkę (zamiast wody można użyć oleju/oliwy). Dodać mrożony zielony groszek.


Ugotowaną wcześniej (w osolonej wodzie) kaszę dodać do warzyw. Przyprawić według uznania solą, pieprzem. Jeśli komuś nie przeszkadza smak gałki muszkatałowej, zalecam dodać ją do kaszy i warzyw.*


(* w zasadzie już w tym momencie można zajadać się kaszą z warzywami. Jednak aby nieco urozmaicić to danie można wykonać poniższe czynności. Dodane jajka, a zwłaszcza piana z białek "scali" kaszę, dzięki czemu uzyskamy zapiekankę o dość zwartej konsystencji.)






Żółtka i białka rozdzielić. 
Żółtka dodajemy na patelnie z kaszą i warzywami, dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z zawartością patelni. 




Tak przygotowaną masę przenosimy do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego wcześniej 
oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C, pieczemy około 20-25 minut.


* * * * * * * * * * * * * * * *                       * * * * * * * * * * * * * * *                          * * * * * * * * * * * * * * * * 


Teraz czas na szaszłyki!


Mięso myjemy, kroimy w dość spore kawałki.
Do miski dodajemy dużą łyżkę jogurtu greckiego, oliwę, niecałą płaską łyżeczkę curry, czosnek granulowany, sól, mieszankę ziół do drobiu. Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy na jakiś 
czas do lodówki.
                                                    

Mięso nabijamy na "patyczki szaszłykowe". W międzyczasie rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju/oliwy. 


Na naprawdę dobrze rozgrzaną patelnie układamy szaszłyki i smażymy aż mięso będzie gotowe. Jednak nie za długo, by nie utraciło swojej soczystości!


Gotowe szaszłyki przekładamy na talerz. Do tego dodajemy kawałek naszej zapiekanki.



SMACZNEGO!