czwartek, 24 marca 2011

Pasztet razowy

Pasztet razowy jest znakomitym i sycącym dodatkiem do wszelkich sałatek.

Składniki:
mały chleb razowy
3 cebule (w tym 2 szalotki)
2 ząbki czosnku
pieczarki
3 łyżki oliwy
ok 4 łyżek mąki razowej
sól
pieprz
rozmaryn
tymianek
majeranek
bazylia
lub mieszanka ziół do drobiu (KAMIS)


Chleb kroimy, wkładamy do dużej miski i zalewamy przegotowaną wodą.


Czekamy aż dobrze nasiąknie; następnie rozdrabniamy go i dokładnie odsączamy.


Cebulę kroimy na dość duże kawałki, podsmażamy na patelni. Gdy cebula już się zeszkli, dodajemy odrobinę  wegety. 


Pieczarki kroimy na ćwiartki. Wrzucamy na patelnie, dolewamy odrobinę wody i dusimy kilka minut. 


Wszystkie przygotowane składniki (czyli chleb, pieczarki i cebulę) przekładamy do wspólnego naczynia, dokładnie mieszamy.

Tak przygotowaną masę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Ewentualnie, jeśli ktoś nie posiada maszynki, pieczarki i cebulę może pokroić na malutkie kawałki. 


Dodajemy 2 ząbki czosnku. Następnie do masy dodajemy 2 łyżki oliwy, zioła i 4 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy.

Kolejny krok to przełożenie "ciasta" do formy wysmarowanej łyżką oliwy i wstawienie do piekarnika.

Piec w 180* przez około 55minut.


SMACZNEGO!!!